ITakadémia - obsah vybraných metodík
Geografia:
Povrch Ázie - pohoria, nížiny a púšte najväčšieho svetadielu
Žiaci
Pracovali na viacerých stanovištiach, pričom riešili množstvo atraktívnych úloh. Jedna skupina skladala mapové puzzle, ďalšia tvorila mapovú hru pomocou webovej stránky www.purposegames.com, alebo žiaci pracovali s textom o Mount Evereste. Pre žiakov však bola najzaujímavejšia úloha, pri ktorej
sa praktickým pokusom oboznámili so zmenami tlaku s narastajúcou nadmorskou výškou.
Tajomstvá Dunaja
Žiaci hľadali, cez ktoré krajiny a cez ktoré významné mestá preteká Dunaj. Neskôr v pracovnom liste pracovali na rôznych úlohách, pričom sa dozvedeli veľa tajomstiev o tejto významnej rieke.
Napríklad aj to, že v minulosti sa v nej vo veľkom ryžovalo zlato. Počas celej hodiny sa na interaktívnej tabuli prezentovali fotky so zaujímavými zákutiami tejto známej rieky.
Aký význam majú fontány v cestovnom ruchu
Počas hodiny žiaci hľadali najznámejšie fontány sveta, neskôr známe fontány Slovenska. Pomocou mapovej služby Google Street View si detailnejšie pozreli nielen fontánu, ale aj jej okolie. Neskôr žiaci bádali na webových stránkach, pričom hľadali informácie o kultúrnych alebo prírodných pamiatkach Slovenska.
Žiaci zistili, že fontány nie sú vždy jediným cieľom turistov, ale skôr pridanou hodnotou.
Slovenské hrady na digitálnych mapách
Táto atraktívna téma je určená pre žiakov 9. ročníka a zmysluplným spôsobom prepája geografiu s dejepisom a regionálnou výchovou.
Žiaci pracovali v skupinách, pričom využívali počítače pripojené na internet. Pomocou mapového portálu (mapy.cz) hľadali zrúcaniny hradov, neskôr merali vzdialenosti medzi ľubovoľnými bodmi na vybranom hrade a jeho rozlohu.
V ďalšej časti pracovali s nastrihanými kartičkami s pôdorysmi a názvami hradov. Úlohou žiakov bolo pomocou digitálnej mapy k jednotlivým pôdorysom priradiť názvy hradov.
Chémia:
![tim](../images/foto_19_20/_small_002_small7.jpg)
D
eviataci sa zahrali pomocou IT akadémie cez Zoom na Pomocný vyšetrovací tím a pomohli vyriešiť záhadu:
"Ktoré bolo posledné jedlo obete zločinu nájdenej v kancelárii?"
Zopakovali si tak dôkazové reakcie prírodných látok v neznámej vzorke.
Mala obeť Raw zeleninový šalát s citrónovou šťavou, alebo Palacinky s džemom a smotanou? To bol problém, ktorý riešili s veľkým záujmom
:)
![rozpustanie](../images/foto_19_20/_small_005_small5.jpg)
A
j
siedmaci robia
pokusy z
chémie pomocou IT akadémie online. Pomocou domácich pokusov si zisťovali,
aké
tepelné zmeny
nastávajú pri rozpúšťaní rôznych látok vo vode. Zistili, že niektoré
látky, ako napríklad sóda bicarbóna, alebo šumienka, či šumivý vitamín ochladia nádobu
pri rozpúšťaní vo vode, lebo teplo potrebujú na svoje rozpustenie. Iné látky,
ako napríklad sóda na pranie, teplo pri rozpúšťaní uvolnia, nádoba sa zohriala.
Teplota na teplomeri bola vyššia ako pred rozpúšťaním. Takto sme si utvrdili
vedomosti o exotermických a endotermických reakciách a tiež sme sa naučili
nakresliť z priebehu reakcií grafy. Snažili sme sa, aby boli také, ako na merači.
Online výuka nás naučí aj lepšie využívať techniku, čím si precvičíme rôzne
zručnosti.
Po
uzavretí školy sme s deviatakmi riešili tiež pomocou IT akadémie
Biokatalyzátory,
ale už pomocou videokonferencie. Všetkých táto forma výučby zaujala,
aj keď pokus s meračom museli len sledovať ako demonštračný. Meracie zariadenia
totiž doma nemajú. Ale aspoň si mohli overiť rozklad peroxidu vodíka pomocou
zeleniny formou vlastných žiackych pokusov a sledovaním, aké množstvo bubliniek
vytváral na zelenine vznikajúci kyslík :)
Deviataci
ešte tesne pred uzavretím školy riešili pomocou IT akadémie problém, či sa dá
vyrobiť plast z mlieka.
Overovali si tým, že aj ocot a vyššia teplota vplývajú na denaturáciu
bielkovín. Zistili, že stačí teplota nad 40°C, pri pridaní octu aj nižšia. Po
niekoľkých dňoch nimi vyrobený bioplast bol úplne tvrdý. Dozvedeli sa, že
podobné bioplasty sa používajú napr. na výrobu gombíkov :).
IT
akadémiu z Chémie overujeme aj pomocou videokonferencií
Začali sme s ôsmakmi a skúmali sme čo sa stane, ak do vody budeme
fúkať vzduch pomocou slamky. Keďže doma nemáme meracie zariadenia ani pH
metre, pomohli sme si výluhmi z červenej kapusty, cvikle, čučoriedok -
kto čo zohnal:). Farba indikátorov sa zmenila, najlepšie to bolo
viditeľné pri červenej kapuste. Žiakom sa videokonferenčné riešenie
danej úlohy páčilo, mohli si navzájom pozrieť, kto ako zvládol daný
pokus, prediskutovať si sporné otázky. Tešíme sa na ďalšie učenie
pomocou videokonferencie:)
Na záberoch vidíme fázy skúmania aj porovnávania
výsledkov :)
Fotografie nájdete TU
Skleníkový efekt
si overovali na modeloch pomocou počítačom podporovaného
![skleníkový efekt](../images/foto_19_20/_small_007_small4.jpg)
experimentu a IT akadémie žiaci 7.A triedy. Naučili sa zaznamenávať
priebeh pokusu, vyhodnotiť ho pomocou grafu, takže si precvičili aj
matematickú gramotnosť. Študovali, čo všetko ovplyvňuje skleníkový efekt,
zamýšľali sa aj nad jeho dôsledkami na našu Zem, takže si rozvíjali aj
environmentálne zručnosti.
![sodík a draslík](../images/foto_19_20/_small_025_small2.jpg)
Žiaci
8.A triedy si overili
vlastnosti sodíka
a draslíka, napr.zmeny farby plameňa pomocou ich zlúčenín nielen
prakticky, plameňovými skúškami, ale aj pomocou aplikácie na tablete.
Tam si navodili aj ďalšie reakcie týchto kovov, napríklad s vodou,
kyselinami a pod., ktoré sami realizovať nemôžu. Aplikácia ich zaujala,
bola príjemným spestrením vyučovania. Riešením rôznych úloh v pracovnom
liste IT akadémie si precvičili aj čitateľskú, či matematickú gramotnosť.
Siedmaci zase zistili, že aj
vzduch má
hmotnosť, keďže nafúknutý balón bol ťažší ako vyfúknutý. Najviac ich
však pobavilo "prelievanie vzduchu" pod vodou, či horenie sviečky pod
hladinou vody. Tieto zaujímavé aktivity riešili v rámci overovania
metodík IT akadémie. Vždy sa tešia na ďalšie nové aktivity :)
Dev
iataci si
pomocou IT akadémie overovali
prítomnosť škrobu
v rôznych látkach. Zistili, že sa nachádza aj v pudingu, liekoch, či
lepidle.
V
decembri sa siedmaci venujú
bádaniu o vode. Pomocou IT akadémie si precvičili čitateľskú gramotnosť, ale aj experimentálne zručnosti týkajúce sa zloženiu minerálnych a pramenitých vôd.
Žia
ci ôsmeho ročníka si pomohli
aplikáciou
na tablete pri vyhľadávaní informácií
o kyslíku.
Ale aj tak ich najviac pobavil ich
vlastný žiacky experiment,
keď si
pripravili a dokazovali kyslík pomocou tlejúcej
špajdle. Niektorým sa podarilo opätovne rozhorieť špajdľu v banke s
pripraveným kyslíkom aj 30-krát:)
Prečo
cestári v zime posýpajú cesty soľou?... zauj
alo
siedmakov a pomocou
počítačom podporovaného experimentovania
skúmali teplotu topenia ľadu pri pridávaní soli. Zistili, že keď
posypali ľad soľou, jeho teplota klesla a popritom sa ešte aj
rozpustil...
Hľadali odpovede na podobné situácie z praxe, čo by sa stalo, keby
chceli nechať zamrznúť v mraziaku slanú vodu? Zamrzla by skôr alebo
neskôr ako pitná voda?
Ži
aci ôsmeho ročníka sa pobavili s aktivitami
IT akadémie - bádali
o Názvoch a
značkách prvkov. Hravou formou sa zoznámili s periodickou
tabuľkou, didaktickými hrami si osvojili názvoslovie prvkov, ich
vlastnosti a zloženie.
O prvkoch, pôvode ich názvov a značiek vytvorili aj veľmi
zaujímavé projekty.
V septembri sme na chémii začali opäť
bádať s IT akadémiou.
V siedmom
ročníku sme objavovali
vlastnosti látok
používaných v domácnosti, v ôsmom roč
níku
sme sa zahrali na voňavkárov a pomocou destilácie oddeľovali
vonné zložky levandule z našej školskej záhrady, badyánu, či klinčekov.
Deviataci si zas zopakovali
názvoslovie pomocou
didaktických hier na počítači.
Všetkým sa aktivity páčili, zaujali ich nové formy, nápady. Bádanie všetkých
baví.:)
S
iedmaci opäť bádali. Na chémii skúšali
extrahovať a
filtrovať kávu. Tak, ako je to v automatoch. Skúmali, prečo po
rozpustnej káve nezostane na filtri nič a pri zrnkovej áno, tiež prečo sa
káva zalieva horúcou vodou, nie studenou :)
P
o filtrácii sa zamerali na
farebné zmesi
a ich oddeľovanie. Zistili, že zahriatím ľubovoľne sfarbených zmesí, džúsu,
koly, či mlieka sa vždy odparí len čistá voda. Zamýšľali sa aj nad tým, ako
by si pomohli na opustenom ostrove s prípravou pitnej vody, keď majú k
dispozícii len morskú slanú vodu. Tento problém ich naozaj zaujal a
nakreslili, či opísali zaujímavé riešenia :)
Aj
deviataci bádali. Skúmali
horenie alkánov,
konkrétne parafínu v sviečke. Merali úbytok hmotnosti sviečky v závislosti
od času. Svoje merania si zapisovali do tabuliek, zhotovili graf závislosti.
Zistili, že čo sa zdalo ako veľmi jednoduchá záležitosť im narobilo starosti,
nakoľko správne výsledky boli ovplyvnené ich "ne"presnosťou merania:)
Sodík a draslík
Žiaci ôsmeho ročníka bádali aj
o veľkosti častíc,
zisťovali rozdiel veľkosti častíc rôznych zmesí pomocou filtrácie cez
papierový filter, aj celofán.
Zatiaľ sme sa bavili v 8.ročníku s
alkalickými kovmi
prostredníctvom aplikácie na tablete, kde si žiaci nasimulovali reakcie daných
kovov s vodou, tiež ich horenie. Neskôr si overili získané informácie
plameňovými
skúškami priamo v laboratóriu.
Meracie zariadenie so senzormi pripojili na 3 kadičky s pôdou, ktorým
zmenili podmienky - jedna bola otvorená, druhá uzavretá fóliou, do tretej
nafúkali oxid uhličitý priamo z pľúc. Všetky tri zahrievali lampou - slnkom:).
Na grafoch si porovnali rôzne priebehy zahrievania, vyvodili závery.
Siedmaci si overili svoje vedomosti o faktoroch, ktoré vplývajú na
rýchlosť reakcií
formou bádania IT akadémie. Na reakcii octu so sódou si overili až
tri faktory. Páčilo sa im, ako rýchlo vedeli nafúknuť balóniky:) Tiež ich
zaujal cukor so škoricou a jeho horenie.
Žiaci ôsmeho ročníka sa zaoberali
soľami a ich
využitím v horúcich vreckách. Pomocou počítačom
podporovaného experimentovania zisťovali optimálne množstvo chloridu
vápenatého na zohriatie 100 ml vody na 50°C.
Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho
sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja
v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.
www.minedu.sk
www.employment.gov.sk/sk/esf/
www.itakademia.sk